Dieta brazylijskich siatkarek
BĄDŹ PIĘKNA NA PLAŻY!!!
 
Najszybszy sposób na osiągnięcie idealnej figury!
Priorytetem nie jest spadek wagi (następuje niejako przy okazji), ale zmniejszenie obwodu pasa, wyszczuplenie ud, redukcja celullitisu, poprawa sylwetki.
Dieta, która w szybki sposób pozwoli osiągnąć rewelacyjne rezultaty. Plus program ćwiczeń wzorowany na treningu brazylijskich siatkarek!!!
Nam, kobietom nadmiar tłuszczu odkłada się inaczej niż mężczyznom. Oprócz wzrostu obwodu w tali, zwiększa się obwód uda, często pojawiają się kłopoty z tkanką łączną..
Zły metabolizm można bardzo łatwo poprawić.
Przebój na lato DIETnet.pl pozwoli każdej kobiecie poprawić sylwetkę!
Dla kogo jest Dieta siatkarek?
Dla każdej kobiety w wieku od 15 do 75 lat.
Co proponujemy?
Działanie łączne. Zmniejszenie spożycia wysokoglikemicznych węglowodanów, odtrucie organizmu i regulacja przemiany materii, specjalnie dobrane wysokowydajne i nie męczace ćwiczenia, zdrowe i łatwo dostępne produkty!
 
 
Dieta jest skomponowana tak, aby nie czuć głodu. Skomponowana jest z ryb, drobiu, pysznych warzyw. Jak jeść, które białka, jakie mięsa, czy drób czy ryby, jak je łączyć jak i o których porach – dowiesz się z podanych niżej reguł i szczegółowego 14 dniowego jadłospisu.
 
Dieta modelująca figurę czyli DIETA SIATKAREK
 
Podstawą piramidy żywienia w naszej diecie są białka ryb i niskotłuszczowych białek drobiowych, absolutna eliminacja niezdrowych tłuszczów typu trans i przetworzonych bezbłonnikowych węglowodanów. Wolno i należy jeść węglowodany NISKOGLIKEMICZNE. Wskaźnik glikemiczny to pojęcie opracowane w latach 70-tych XX wieku przez dr Davida Jenkinsa z Uniwersytetu w Toronto. Wskazuje on, do jakiego stopnia spożycie określonego pokarmu podnosi poziom glukozy we krwi, a tym samym wpływa na przybieranie na wadze.
Dlatego niezdrowe i zakazane są:
cukier, pączki, gofry, rogaliki francuskie, babeczki, torty, biały chleb, kajzerka, pszenny chleb tostowy, większość muesli, preparowana pszenica, płatki kukurydziane, chipsy, wafle waniliowe, krakersy, lody... pszenne makarony
Możemy i powinniśmy jadać białka – ryby, steki, nabiał (sery, mleko), warzywa, część owoców, rośliny strączkowe... Ale eliminujemy czerwone mięso.
W celu detoksykacji organizmu – będziemy zjadać dużo cytrusów – zwłaszcza cytryn i grejpfrutów.
Co niezwykle ważne – musimy – w celu transportu na zewnątrz organizmu toksyn – pić naprawdę dużo wody - co najmniej 2 litry dziennie
Część dań opiera się na jajkach.
Wcześniej jednak zaznaczymy, że jajka – według najnowszych badań są BARDZO ZDROWE!!! Nie zawierają tłuszczów nasyconych, są źródłem naturalnej witaminy E, regenerują wątrobę, powodują wzrost dobrych frakcji cholesterolu i są nieocenionym źródłem białka..
Dobre i złe tłuszcze.
Przed kilkudziesięciu laty uważano, że wszystkie tłuszcze są niezdrowe. Piramidy żywienia – do dziś są oparte na węglowodanach i zalecają ograniczanie spożycia tłuszczu. Dopiero ogromna kariera poglądów doktora Atkinsa – spowodowała pogłębienie badań. Dziś – wiemy już na pewno:
musimy ograniczać spożycie tłuszczów typu TRANS – przemysłowo rafinowanych, opartych na tłuszczach zwierzęcych - dodawanych do gotowych ciasteczek, chipsów, batonów, frytek...
Nie bójmy się natomiast tłuszczów ZDROWYCH: produkowanych na bazie roślinnej, z pierwszego tłoczenia, z oliwek, orzeszków arachidowych, nawet rzepaku. Polubmy ryby, im tłustsze tym lepiej – te zawierają kwasy OMEGA – zbawienne dla obniżania cholesterolu LDL (niezdrowych lipoprotein o małej gęstości) i zwiększające ilość cholesterolu HDL (zdrowych i koniecznych lipoprotein o dużej gęstości). Warzywa polane dobrą oliwą z oliwek, garść orzechów, migdały – są zbawienne dla składu krwi i OBNIŻAJĄ wagę!
 
 
Unikajmy soków, zwłaszcza z kartonów – są zawsze słodzone. Jeśli już musimy – pijmy sok świeżo wyciśnięty – będzie obok fruktozy zawierał sporo błonnika. I generalnie – nawet po zakończeniu diety - wyciskajmy grejpfruty a nie pomarańcze.
Zauważmy, że w godzinach popołudniowych większość z nas robi się senna..
Marzymy o czymś słodkim.. Mały batonik doda nam tyle energii.. A po zjedzeniu – działa!! Od razu lepiej.. To dowód na poważne zaburzenie metabolizmu – to hipoglikemia reaktywna. Za mało cukru we krwi.. Nasz organizm w procesie trawienia wydobywa cukry z węglowodanów, część wprowadza do krwi, część MAGAZYNUJE. Jak? Niestety – w postaci tłuszczu...
Jak zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej w organizmie?
- Zmodyfikować i ograniczyć spożycie węglowodanów
- Jeść potrawy o niskim wskaźniku glikemicznym – długo są trawione i cukier w nich zawarty jest uwalniany stopniowo.
- Możemy PRZEWIDZIEĆ atak głodu i odpowiednio wcześnie zjeść przekąskę.
Jaką? Zajrzyj do naszych porad...
 
ĆWICZENIA FIZYCZNE.
Ćwiczymy wg prostej zasady:
1 dzień ćwiczeń, 1 dzień przerwy.
Zestaw jest niezwykle prosty i bardzo efektywny. Znajdźmy dla siebie 20 minut, włączmy sobie ulubioną muzykę, wywalmy z pokoju naszych Panów, Pociechy, koty i .....
 
 Zestaw ćwiczeń jest skomponowany specjalnie do modelowania kobiecej figury.
Koncentruje się na mięśniach brzucha i ud.
 
Pętla brazylijska:
  1. Klasyczne brzuszki 15 powtórzeń na jedną serię
  2. Brzuszki „bokserskie” - leżymy na płaskim, nogi w kolanach zgięte, kolana i stopy złączone ( stykają się duże palce tj. stopy tworzą odwrócone V ) unosimy tułów do 45st. I wykonujemy małe skłony ( nie wracamy do pozycji leżącej aż to skończenia serii ), dłonie na uszach NIE na karku, łokcie zgięte,   10-15 powtórzeń na jedną serię
  3.  Brzuszki siatkarskie – leżymy na płaskim, nogi pod kątem 90st ( czyli pozycja jak leżące krzesło :-) ) robiąc skłon jednocześnie zbliżamy uda w kierunku brzucha, NOGI CIĄGLE 90st. !!! 10-15 powtórzeń na serię
  4. Tzw. SPIĘTKI – leżymy na płaskim, nogi wyciągnięte do przodu, robimy lekkie skłony SAMYM tułowiem tak żeby czuć napięcie brzucha, ręce na uszach NIE na karku, łokcie zgięte 20-30 powtórzeń w serii
  5. Negatyw. Robimy klasyczne brzuszki ale powrót do pozycji wyjściowej zwalniamy możliwie najbardziej (CIĄGLE NAPIĘTE MIĘŚNIE) 15-25 powt./ serię
 
            Te pięć ćwiczeń wykonujemy po sobie bez przerwy a jeśli nie podołamy możemy robić 5-10 sekundowe przerwy między ćwiczeniami.
Ma być 5 pętli  
(5 ćwiczeń po sobie – to 1 pętla)
 
 
UDA :
  1. 2/1 – Dwa podskoki i przysiad ( nie za głęboki – do 90st. ) 10-20 powtórzeń/serię
  2. Robimy przysiad, po wyprostowaniu nóg robimy wspięcie na palcach ( wytrzymujemy 3 sek.) 10-15 powt / serię
  3. Robimy wykrok - z  pozycji stojącej wykonaj krok w przód prawą nogą, jednocześnie uginając lewą nogę tak aby znalazła się tuż nad powierzchnią podłogi ( prawa noga pod kątem 90 st.) a teraz ręce na biodra i robimy wznosy i opady – 10-15 powt na każdą nogę w serii
  4. Wspinaczka- potrzebujemy „wzniesienia” np. stołek, skrzynka itd. jedna noga na wzniesieniu ( udo z łydka tworzy 90st. - dla słabszych kąt może być ,mniejszy). Noga na podeście podnosi ciało do pozycji pionowej, następuje zmiana nóg na skrzyni po powrocie do pozycji wyjściowej noga która podnosiła jest już nogą podnoszoną
  5. Krzesełko - „siadamy” przy ścianie – kąt 90st. I wytrzymujemy jak najdłużej
Przerwy między ćwiczeniami 15-30 sek
 
           
JADŁOSPIS
 
Generalne zasady. Do stosowania również po zakończeniu 14 dniowej diety.

Co można jeść :

wołowina tylko chuda (w czasie trwania diety tylko drób i ryby)

wieprzowina:chudy bekon, szynka gotowana, polędwica                         

drób: piersi z kurczaka i indyka, szynka drobiowa

baranina

owoce morza – wszystkie

jajka – bez ograniczeń

sery: nisko tłuszczowe (feta, mozarella, cheddar, ricotta)

warzywa: bakłażany, seler, rzepa, sałaty, grzyby itd. brokuły, pomidory, rzodkiewka, ogórki

tłuszcze: oliwa z oliwek, orzeszków arachidowych, rzepakubenecol, niewielkie ilości masła

alkohol: lampka wina raz na 2 dni

pieczywo: pełnoziarniste, razowe, pumpernikiel  pszenne, tostowe, chrupkie
(tak tak!)

 Czego nie można jeść:

wołowina – żeberka, wątroba

wieprzowina – golonka, karkówka

kaczki, gęsi, nogi drobiowe

sery: brie, edam, żółte pełnotłuste

warzywa: buraki, kukurydza, marchew, ziemniaki

tłuszcze: smalec, margaryny, oleje roślinne bez adnotacji o pierwszym tłoczeniu

alkohol: zakazany, szczególnie piwo

pieczywo: białe, bułki

cukier i wszystkie słodycze

Dieta modelująca sylwetkę (DIETA siatkarek) dostarcza organizmowi wystarczającą ilość energii energii na cały dzień. Zwróćmy uwagę, że aż trzy posiłki jemy do godziny 13.. A kolację – co kilka dni – bez szkody dla zdrowia -opuszczamy...

Pamiętajmy o ćwiczeniach i pomyślmy również o niekoniecznych ale przydatnych preparatach wspomagających. Proponujemy chrom i L karnitynę (zobacz)
 
 
Dzień 1
Śniadanie
            2 jajka na miękko
            kawa lub herbata oczywiście niesłodzona – może być z chudym mlekiem
            wyciśnięty sok z 1 cytryny (można dodać wodę mineralną)
II Śniadanie
            kawa niesłodzona
Lunch
            grillowana pierś z kurczaka( (nieduża – 100gram -może być usmażona na patelni grillowej)
            sałatka warzywna (liście sałaty, papryka, ogórek, pomidory koktajlowe) z sosem winegret
Podwieczorek
            pomidor
Obiad/Kolacja
            warzywa pieczone w piekarniku (pobierz nasz genialny przepis!!!)
            wyciśnięty sok z 1 cytryny
(uwaga – dziś dzień ćwiczeń!!!)
           
 
Dzień 2
Śniadanie
            kromka razowego chleba z plastrem szynki drobiowej
            dwie rzodkiewki
            Kawa lub herbata
            szklanka soku wielowarzywnego
II Śniadanie
            wyciśnięty sok z 1 cytryny
Lunch
            sałatka grecka
Podwieczorek
            1 rzodkiewka
Obiad/Kolacja
            dorsz w warzywach (filet z dorsza ok 130 g - posypany drobno pokrojonym porem, cebulą, wyciśniętymi dwoma ząbkami czosnku, polana oliwą z oliwek – piec w piekarniku  200 stopni 45 minut)
            zielona herbata
 
Dzień 3
Śniadanie
            2 gotowane na twardo jajka (podane BEZ soli)
            kapusta pekińska drobno pokrojona z sosem vinegret
            kawa lub herbata
            sok z cytryny
II Śniadanie
            kawa, kromka chleba ziarnistego z niewielka ilością masła lub margaryny roslinnej i  JEDNA łyżeczka miodu
Lunch
            sałatka z tuńczykiem (maksymalnie 80 gram tuńczyka z puszki w sosie własnym)
Podwieczorek
             jogurt naturalny 150 ml
 Obiad/Kolacja
           
            pieczone jabłko (1 nieduże jabłko, lekko wydrążone, wkropić kilka kropel soku z cytryny)
            50 gram wędzonych szprotek (a jeśli ktoś nie lubi – może być makrela)
            zielona sałata z oliwą i sokiem z cytryny
 
UWAGA !!! DZIŚ DZIEŃ ćwiczeń!
 
Dzień 4
Śniadanie
            ok 50 gramów płatków owsianych (starannie proszę sprawdzić czy to płatki z błonnikiem!!! - 200 gram chudego mleka 0,5% tłuszczu
            kawa lub herbata
            wyciśnięty sok z 1 cytryny
II Śniadanie
            kawa, 4 zbożowe krakersy
Lunch
            tatar z łososia (75 gram polędwicy z łososia, lub płata wędzonej ryby), cebula, kapary, sos sojowy
Podwieczorek
            talerz sałaty z świeżą oliwą i sokiem z cytryny
Obiad/Kolacja
            grillowana pierś z kurczaka – ok 12o gram
            trzy liście sałaty polane oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
            herbata zielona
 
Dzień 5
Śniadanie
            3 plastry szynki drobiowej
            zielona sałata (ilość – do woli) z świeżą oliwa i sokiem z cytryny
            kawa lub herbata
            wyciśnięty sok z 1 grejpfruta
II Śniadanie
            jogurt naturalny 150 ml
Lunch
            stek z łososia (120 gram), zielona sałata
Podwieczorek
            2 rzodkiewki
Obiad/Kolacja
            1 szklanka soku pomidorowego
DZIEŃ Ćwiczeń!!!
 
Dzień 6
Dziś jednodniowa lekka głodówka. Pijemy soki warzywne, dużo wody, zieloną herbatę..
Zamiast ćwiczeń – idziemy na godzinny spacer. Nawet jak pada!!!
Śniadanie
            sok warzywny - szklanka
II Śniadanie
            zielona herbata
Lunch
            sok pomidorowy
Podwieczorek
            czarna herbata z sokiem z cytryny
Obiad/Kolacja
            szklanka soku warzywnego
           
 
Dzień 7
Śniadanie
            płatki owsiane 75g, chude mleko 200 ml
            2 rzodkiewki i liść sałaty
            kawa lub herbata
            wyciśnięty sok z 1 grejpfruta
II Śniadanie
            kromka chleba razowego z plastrem szynki drobiowej
            zielona herbata
Lunch
            sałatka warzywna z dodatkiem ryby wędzonej (75 gram – dorsz, makrela, łosoś)
            zielona herbata
 
Podwieczorek
            pół grejpfruta (bez miligrama nawet cukru!!!)
 Obiad/Kolacja
            wyciśnięty sok z 1 cytryny
            UWAGA – dziś ćwiczenia!!!

Faza II – zaczynamy drugi tydzień!!!

Wieczorem uczcijmy ciężką pracę jedną lampką czerwonego wina (75 ml) :-))
Pamiętajmy o spożywaniu w przerwach i każdej wolnej chwili dużej ilości wody mineralnej. Ma to szczególnie duże znaczenie właśnie teraz – w drugim tygodniu – organizm zmuszony ćwiczeniami i dietą dokonuje eliminacji toksyn...

 
Dzień 8
Śniadanie
            pół grejpfruta
            grzanka z chleba razowego z plasterkiem drobiowej szynki
            1 jajko na twardo
            kapusta pekińska z sosem vinegret (można zjeść nawet pół kapusty)
            kawa lub herbata
            wyciśnięty sok z 1 cytryny
II Śniadanie
            150 g jogurtu o obniżonym poziomie tłuszczu
Lunch
            łosoś z grilla (maksymalnie 100 gram) może być smazony bez tłuszczu na grillowej patelni
            zielona sałata z oliwą i sokiem z cytryny
Podwieczorek
            sok pomidorowy
Obiad/Kolacja
            pieczone warzywa (pobierz nasz REWELACYJNY przepis!!!)
 
Dzień 9
Śniadanie
            50 gramów płatków zbożowych z dużą ilością błonnika plus 200 ml mleko odtłuszczone
            dwie truskawki lub jedna łyżeczka miodu
            kawa lub herbata
II Śniadanie
            1 jajko na twardo, 1 grejpfrut
Lunch
            sałatka warzywna z tuńczykiem z grzanką z chleba razowego
Podwieczorek
            jabłko
Obiad/Kolacja
            wędzony łosoś (100 gram) z salsą pomidorową (zeszklić na patelni pokrojone pomidory, wyciśnięty czosnek, czerwoną paprykę (szczypta),
            1 pokrojoną cebulę)
            sałatka z kapusty pekińskiej i sosu vinegret
            zielona herbata
UWAGA – dziś ćwiczymy!!!
 
Dzień 10
Śniadanie
            pół grejpfruta
            grzanka (1 kromka) z pieczywa razowego z drobiową szynką
            kawa lub herbata
II Śniadanie
            150 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego
Lunch
            100 gram wędzonej ryby (makrela, dorsz),
            zielona sałata z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny
 Podwieczorek
            zielona herbata
Obiad/Kolacja
            sałatka warzywna mieszana (ogórek, pomidor, cebula, kapusta pekińska), koniecznie z czosnkiem i oliwą z oliwek plus
pokrojona zgrillowana PIERŚ Z KURCZAKA(120 g)
            grzanka z chleba razowego
            sok wyciśnięty z jednej cytryny
UWAGA – dziś nie ćwiczymy ale idziemy na 45 minutowy spacer!!!
           
 
Dzień 11
Śniadanie
            4 truskawki (lub pół pokrojonego jabłka) z jogurtem odtłuszczonym (150 ml)
            wyciśnięty sok z 1 cytryny
            kawa lub herbata
II Śniadanie
            4 krakersy z pełnego ziarna
Lunch
            ryba z grilla (dowolna, najlepszy dorsz, halibut, łosoś – maks 120 gram)
            sałatka z zielonych warzyw, sos vinegret
Podwieczorek
            jabłko
 Obiad/Kolacja
            pieczone warzywa DIETnet.pl (pobierz nasz rewelacyjny przepis!!!)
UWAGA!!!
dziś ćwiczymy!!!
 
Dzień 12
Śniadanie
            2 jajka na twardo
            kilka rzodkiewek
            kawa lub herbata
            woda mineralna
            pół grejpfruta
 
II Śniadanie
            serek wiejski
Lunch
            kanapka z rybą (pieczywo razowe, pokrojone mięso (ok 75 gram) wędzonej makreli, śledzia lub dorsza), cebula, nieduża ilość musztardy
Podwieczorek
            dwa pomidory
 Obiad/Kolacja
            dorsz w warzywach
            zielona herbata
 
Dzień 13
Śniadanie
            płatki owsiane (tradycyjne – z pełnych ziaren), z dodatkiem mleka odtłuszczonego, z  dodatkiem cynamonu (można tez dodać kilka truskawek)
            kawa lub herbata
            cały grejpfrut
II Śniadanie
            duża szklanka soku pomidorowego
Lunch
            śledź w oleju, grzanka z pieczywa pełnoziarnistego
            sałatka z zielonych warzyw
            kromka chleba razowego
Podwieczorek
            jogurt odtłuszczony 150 ml
Obiad/Kolacja
            pieczone warzywa DIETNET.pl (pobierz przepis)
 
Dzień 14
Śniadanie
            2 jajka na twardo
            kromka razowego chleba z liściem sałaty i jednym plastrem szynki drobiowej
            kawa lub herbata
            sok z jednej cytryny
II Śniadanie
            dwa razowe krakersy
Lunch
            sałatka grecka
Podwieczorek
            zielona herbata
Obiad/Kolacja
            grillowana pierś z kurczaka
          pieczone warzywa DIETnet.pl (pobierz nasz rewelacyjny przepis)
Oferujemy następujące przepisy do diety:

Warzywa z rękawa

To naprawdę zaskakujące jak pyszne są warzywa przygotowywane w ten właśnie sposób.

Ponadto są niezwykle zdrowe - nie tracą soli mineralnych jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Ponieważ są niskokaloryczne można pozwolić sobie na naprawdę solidną porcję.

Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do kawałka kurczaka lub ryby albo porcji kaszy gryczanej.

Do pieczenia w foliowym rękawie

( do kupienia w każdym supermarkecie – kosztuje kilka zł i ma kilka metrów długości )

nadają się znakomicie takie warzywa jak:

  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • papryka czerwona i żółta
  • cukinia
  • kabaczek
  • brokuły
  • kapusta biała
  • kapusta włoska
  • kalarepka
  • cebula
  • czosnek

Przygotowanie:

2 spore marchewki, 1 pietruszkę, 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę i 1/8 średniej główki kapusty po oczyszczeniu kroimy na dość duże kawałki ( kapustę kroimy wzdłuż głąba tak żeby się nie rozpadła ). Jeśli mamy ochotę dodajemy kilka ząbków czosnku. Posypujemy z umiarem vegetą lub kucharkiem i spryskujemy oliwą z oliwek. Mieszamy aby oliwa z przyprawą w miarę jednolicie pokryła warzywa cieniuteńką warstewką. Odcinamy potrzebną długość rękawa, spinamy z jednego końca dołączoną do rękawa spinką, wkładamy warzywa, spinamy druki koniec i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odcinamy koniec rękawa i przekładamy warzywa do salaterki. Można posypać świeżym koperkiem lub natką, szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku. Oczywiście warzywa możemy komponować dowolnie w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Danie jest tak pyszne, że z powodzeniem możemy nim poczęstować gości.

Dorsz w porach

Danie ma tę zaletę, że oprócz tego że jest smaczne to prawie „robi się samo”.

Do jego przygotowania potrzebujemy patelnię z grubym dnem z pokrywą.

Potrzebne składniki:

  • 500g mrożonych filetów z dorsza
  • 300-400g porów
  • ulubiona gotowa przyprawa do ryb vegeta lub kucharek
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Na posmarowanej oliwą patelni układamy jedną warstwą posypane przyprawą do ryb zamrożone filety z dorsza. Pory kroimy w talarki, rozsypujemy na rybie i posypujemy z umiarem wegetą. Przykrywamy pokrywą , umieszczamy najpierw na średnim ogniu, po 15 minutach ogień zmniejszamy i trzymamy cały czas pod pokrywą jeszcze 20 minut. Gotowe. Jeśli nie jesteśmy na ścisłej diecie to do tego dania świetnie pasuje ryż na sypko. SMACZNEGO !!!

Ryba pieczona w rękawie z warzywami

Łatwe w przygotowaniu, dietetyczne i zdrowe danie.

Potrzebne produkty:

  • rękaw foliowy do pieczenia
  • 600 g świeżej ryby lub rozmrożonej i starannie osuszonej w kuchennym papierowym ręczniku (jeśli przyrządzamy danie z ryby mrożonej pamiętajmy, że waga ryby mrożonej musi być o ok. 30% większa)
  • 1 mała cukinia
  • 1 kalarepka
  • ½ małego selera
  • 1/8 główki małej włoskiej kapusty
  • przyprawa do ryb, vegeta
  • oliwa z oliwek do smarzenia

Przygotowanie:

Rybę dzielimy na kilka kawałków, posypujemy dowolną gotową mieszanką przypraw do ryb, smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek i wkładamy do spiętego z jednej strony rękawa. Warzywa kroimy na kawałki średniej wielkości, wkładamy do miski, spryskujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy vegetą, mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić oliwę z przyprawą i układamy na kawałkach ryby. Spinamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35 – 40 minut. Powyższa ilość wystarcza na 4 porcje.

Dorsz z pieca z pieczarkami

To danie jest najsmaczniejsze bezpośrednio po upieczeniu, przygotujemy więc tylko dwie porcje.

Potrzebne produkty:

  • 500 g mrożonego dorsza (po rozmrożeniu i osuszeniu zostanie ok. 350 g)
  • 200 g pieczarek
  • ¼ mrożonej mieszanki chińskiej (resztę mrożonki chowamy do zamrażarki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do ryb
  • vegeta, pieprz

Wykonanie:

Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Dorsza rozmrażamy, myjemy, starannie osuszamy w kuchennym papierowym ręczniku a następnie posypujemy przyprawą do ryb , z obu stron cieniutko smarujemy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczarki po umyciu kroimy w plasterki i podsmażamy na kilku kroplach oliwy, następnie dokładamy mrożonkę chińską i po rozmrożeniu chwilę odparowujemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem i wykładamy na rybę. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Zasiadamy do stołu z kimś kogo lubimy i robimy sobie ucztę.
SMACZNEGO !!!

Pstrąg pieczony w folii

Kupujemy patroszonego pstrąga, myjemy go starannie i osuszamy przy pomocy papierowego, kuchennego ręcznika. Następnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do ryb i smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek. Do wnętrza ryby wkładamy dwa przecięte na pół plasterki cytryny, gałązkę koperku lub rozmarynu i przepołowiony ząbek czosnku a następnie zawijamy rybę w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia folię nakłuwamy od góry.

Pieczona pierś z indyka lub kurczaka

Przygotujemy danie z jednej całej piersi z indyka, która waży zwykle 800 – 1000 g.

Na jeden posiłek możemy zjeść ok. 200 g, resztę więc podzielimy na porcje i zamrozimy lub poczęstujemy domowników.

Potrzebne produkty:

  • rękaw foliowy do pieczenia
  • 1 pierś z indyka
  • przyprawa do drobiu lub do mięs Knorr
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pierś z indyka kroimy na 8-10 kawałków, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawą , polewamy oliwą i starannie mieszamy ręką tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą. Przykrywamy miskę i zastawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie odcinamy potrzebną długość rękawa (ok. 60 cm), wkładamy do niego zamarynowane kawałki mięsa, zapinamy i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku. Pieczemy 60 minut. Mięsko jest pyszne, lekko przyrumienione i soczyste w środku. W taki sam sposób możemy przygotować pieczone piersi z kurczaka. Pieczemy je w całości nie dzieląc na mniejsze kawałki a czas pieczenia skracamy o 5 minut.

Sałatka cesarska z tuńczykiem i orzechami

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 1 mała sałata rzymska (można zastąpić lodową jeśli ktoś nie lubi smaku rzymskiej)
  • 1 dymka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 pomidor
  • 1 jajko na twardo
  • 4 włoskie orzechy
  • sól, pieprz
  • sok z 1/8 cytryny

Przygotowanie:

Sałatę po zdjęciu wierzchnich liści rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce do sałat. Pomidora filetujemy (dzielimy na ósemki, wykrawamy i odrzucamy środek z pestkami), dymkę kroimy na plasterki, jajko na ósemki, tuńczyka wyjmujemy z puszki i wszystko razem z olejem dodajemy do sałaty. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dekorujemy połówkami orzechów.

Sałatka z mieszanych świeżych warzyw z wędzonym łososiem

Składniki:

  • ¼ lodowej sałaty
  • ½ długiego ogórka
  • 2 średnie pomidory
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ małej czerwonej cebulki albo 1 cała dymka
  • 10 dkg wędzonego łososia sałatkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/8 cytryny lub kilka kropli octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • odrobina soli i pieprzu

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na nieduże kawałki, pomidory kroimy w ósemki, ogórki w półplasterki, rzodkiewki w plasterki, cebulę w półkrążki i wszystko wkładamy do miski. Dodajemy łososia podzielonego na kawałki a następnie z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i musztardy przygotowujemy sos ( najlepiej wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i starannie wymieszać przez potrząsanie – możemy zrobić więcej i przechować w lodówce nawet kilka dni ). Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce, delikatnie mieszamy i gotowe !

Sałatka ze świeżych warzyw z grilowanym kurczakiem

Składniki:

  • ¼ lodowej sałaty
  • ½ długiego ogórka
  • 2 średnie pomidory
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ małej czerwonej cebulki albo 1 cała dymka
  • 80 – 100 g grillowanej, pieczonej lub gotowanej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/8 cytryny lub kilka kropli octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • odrobina soli i pieprzu

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na nieduże kawałki, pomidory kroimy w ósemki, ogórki w półplasterki, rzodkiewki w plasterki, cebulę w półkrążki i wszystko wkładamy do miski. Dodajemy kurczaka podzielonego na kawałki a następnie z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i musztardy przygotowujemy sos ( najlepiej wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i starannie wymieszać przez potrząsanie – możemy zrobić więcej i przechować w lodówce nawet kilka dni ). Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce, delikatnie mieszamy i gotowe ! Jeśli mamy ochotę na zmianę – zamiast kurczaka możemy dodać 10 dkg wędzonego łososia sałatkowego.

Sałatka grecka

Składniki na 2 porcje :

  • ½ długiego ogórka
  • 2 średnie pomidory
  • ½ czerwonej papryki (jeśli mała to cała)
  • 1 mała cebula
  • ½ opakowania sera feta (tzn ok. 10 dkg)
  • 10-12 oliwek bez pestek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropel octu balsamicznego lub winnego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórka kroimy (ze skórką) na półplasterki, pomidora na ósemki, paprykę w paseczki i cebulę w cieniutkie piórka. Wszystko wkładamy do miski i dodajemy fetę pokrojoną w kostkę o boku ok. 1cm oraz przekrojone na pół oliwki (jeśli malutkie to zastawiamy w całości). Całość oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, kropimy oliwą z oliwek i octem winnym lub balsamicznym.

Delikatnie mieszamy i GOTOWE. SMACZNEGO !!!

Sos winegret

Składniki :

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)

Wykonanie:

Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pierś z kurczaka grillowana

Składniki :

  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa Delikat Knorra do drobiu
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przekrawamy na pół w poprzek aby uzyskać 4 cienkie płaty. Lekko bijemy tłuczkiem uważając aby nie uszkodzić włókien, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy równomiernie przyprawą – rozsmarowujemy starannie ręką i zostawiamy na ½ godziny. Patelnię grillową smarujemy cieniutko oliwą przy pomocy pędzelka , rozgrzewamy i smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony.

Kurczak pieczony w rękawie

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 torebka gotowej przyprawy do kurczaka dowolnej marki
  • rękaw foliowy do pieczenia

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku, odcinamy nóżki i skrzydełka, resztę dzielimy na kawałki. Z każdego elementu zdejmujemy skórę i tłuszcz a następnie posypujemy przyprawą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Odcinamy ok. 60 cm rękawa, spinamy z jednej strony, wkładamy luźno kawałki kurczaka, spinamy z drugiej i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca odcinamy koniec rękawa razem ze spinką i wyjmujemy upieczone, apetycznie pachnące , pyszne kawałki kurczaczka.
SMACZNEGO !!!

Ryba gotowana w warzywach

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g filetów rybnych lub tuszek
  • mrożona włoszczyzna (opakowanie 400 g)
  • puszka krojonych pomidorów w cząstkach
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • czerwona słodka papryka,
  • szczypta ziół prowansalskich

Wykonanie:

Rybkę opłukać, pokroić na części, posolić i odłożyć na bok. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić zamrożoną włoszczyznę. Pod przykryciem doprowadzić do rozmrożenia, wlać zawartość puszki z pomidorami, dolać 250 ml wody, doprawić solą, pieprzem , papryką i ziołami, zagotować. Przełożyć do garnka połowę zawartości patelni, ułożyć kawałki ryby, przykryć resztą warzyw i zalać pozostałym płynem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut na małym ogniu.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 60 dkg dowolnej ryby (waga po rozmrożeniu i osuszeniu)
  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
  • przyprawa do ryb – gotowa mieszanka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy do niego kawałki ryby posypanej przyprawą. Odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy sos grecki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wsypujemy mrożonkę. Przykrywamy pokrywą a po 3-4 minutach dodajemy puszkę pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Zagotowujemy i wykładamy na rybę (warzywa mają być twardawe). Całość umieszczamy w nagrzanym do temp. 180 st. C na 35 minut.
Porcja dla czterech osób.

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.