porady nie od parady

Zioła w kuchni jak wiadomo, stosowane są od najdawniejszych czasów.
Mają działanie lecznicze, podnoszą walory smakowe potraw, poprawiają metabolizm człowieka. Często mają wpływ na obniżenie cholesterolu. Niektóre z ziół znakomicie pomagają w walce z nadwagą. Dlatego też nie bójmy się używać tych przypraw w kuchni! Nadają się do wszystkich potraw, zarówno sałatek, zup, potraw z mięsa i ryb, a także świetnie sprawdzają się jako napary do picia między posiłkami.

Ziemniaki mają pięć razy mniej kalorii niż makaron czy kasza i sporo wysmuklającego i obniżającego poziom złego cholesterolu błonnika!

Pod warunkiem oczywiście, że nie pływają w zawiesistych sosach, nie są smażone i nie spożywamy ich w postaci frytek. Mają więcej witaminy C niż jabłka, zawierają potas, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który poprawia przemianę materii. Ponieważ najwięcej cennych minerałów i witamin znajduje się tuż pod skórką, najlepiej je piec lub gotować w łupinach.

Przy stosowaniu każdej diety zalecane jest spożywanie większej ilości płynów.
Może to być woda mineralna, herbata bez cukru, herbatki owocowe i ziołowe, soki owocowe lub warzywne nie słodzone. Woda pomaga usunąć z organizmu szkodliwe substancje powstające z rozkładu tkanki tłuszczowej. Ale uwaga! Napoje gazowane nie są wskazane – pobudzają apetyt i z reguły zawierają cukier!

Przy stosowaniu jakiejkolwiek diety ważne jest aby trzymać się wyznaczonych pór posiłków i nie podjadać pomiędzy nimi.
Oczywiście nie zawsze się to udaje, nie zawsze nasz tryb życia pozwala na przygotowywanie o odpowiednich porach wskazanych potraw. Można się wówczas ratować drobną, zdrową przekąską w postaci owoców, surowych warzyw lub bakalii. Znakomite właściwości mają suszone śliwki – są bardzo bogate w błonnik, ułatwiają spalanie tłuszczu. Mają dużą zawartość pektyn, które spowalniają wchłanianie cukru dzięki czemu nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczy.