Dieta American Dream

Kuchnia amerykańska wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z wysokotłuszczowymi i wysokokalorycznymi potrawami a'la fastfood. Kto z nas jednak nie lubi steaków, hamburgerów czy popularnych wrapów ? Czy naprawdę musimy sobie odmawiać tych przyjemności ?

Zespół DietNet przygotował dla Państwa unikalne rozwiązanie w postaci diety American Dream, diety czerpiącej z potraw z których słyną Stany Zjednoczone, jednakże zmodyfikowanych i połączonych ze sobą tak aby nie dość, że nie tuczyły pomogły nam w zgubieniu zbędnych kilogramów !!!

Dołożyliśmy wszelkich starań aby nasz produkt nie był dietą opartą na głodówce, która dla wielu z nas  jest dużym obciążeniem zarówno fizycznym jak i psychicznym. Skoncentrowaliśmy się na przyjemności jedzenia i jego przyrządzania.

Jeśli jesteście Państwo zwolennikami jedzenia w stylu amerykańskim i macie kilka kilogramów nadwagi serdecznie polecamy dietę American Dream !!!

Gwarantujemy, że oprócz satysfakcji z efektów dostarczy ona Państwu wiele radości …

Pamiętać jednak należy, iż mimo pewnej swobody jaką daję nam dieta American Dream musimy trzymać się pewnych uniwersalnych zasad. Przede wszystkim pamiętajmy o niedużych porcjach!
Ostatni posiłek sugerujemy spożyć przed godziną 19.

Jadłospis zawiera przepisy na 10 dni- 3 pełne dania dziennie.

Dietę proponujemy stosować 2-3 tygodnie.

Kolejność dań można w powodzeniem zamieniać tak aby nie stały się nużące.

 

Śniadania:

1. Jajka na bekonie – może to wydać się Państwu zaskakujące ale śniadanie, w których występuje bekon wcale nie musi być owocem zakazanym ! Tajemnicą jest brak węglowodanów – głównej przyczyny naszych problemów z wagą. Tak więc do tego dania NIE JEMY chleba!

Przyrządzanie: Na rozgrzaną patelnię kładziemy dwa cienkie plastry bekonu. Tłuszcz, który się z nich wytopi powinien wystarczyć nam do przyrządzenia jajecznicy czy jajek sadzonych. Jako dodatek proponujemy kilka plasterków pomidora.

 

2. Gotowana kolba kukurydzy

Przyrządzanie: Gotujemy wodę z dodatkiem ½ szklanki mleka i jedną czubatą łyżeczką cukru.Gdy całość się zagotuje dodajemy 2 lub 3 kolby kukurydzy i gotujemy 10-15. Odradzamy jedzenie kukurydzy z masłem. Zamiast tego sugerujemy lekko posolić. Jedna kolba to śniadanie dla JEDNEJ osoby. Będziecie Państwo zaskoczeni ile da Państwu energii na resztę dnia!

 

3. Bird's Nest - Ptasie gniazdo

 W oryginale jest to danie smażone i tłuste, wersja DietNet pozwala się jednak nim nacieszyć bez zbędnego masła!!!

Przyrządzanie: W kromce tostowego chleba wycinamy za pomocą szklanki lub foremki do ciasta otwór który wypełniamy rozbełtanym jajkiem ( uprzednio doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką ) i wkładamy do piekarnika do momentu aż masa jajeczna stężeje.Całość możemy posypać drobno posiekanym szczypiorem lub zjeść z plasterkiem świeżego pomidora.

 

4. Wiejski omlet

W sugerowanej przez nas wersji rezygnujecie Państwo z mąki.

Przyrządzanie: Dwa jajka (przyprawione do smaku) bełtamy aż masa będzie jednolita i puszysta. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy trochę masła. Gdy masło się roztopi wlewamy masę jajeczną i zmniejszamy temperaturę. Często podważamy brzegi omleta aby nie ścięta masa mogła spłynąć pod jego spód. Omlet jest gotowy gdy swobodnie przesuwa się po patelni, którą przechylamy na boki. Jeśli chcemy aby był ścięty z obu stron możemy przewrócić omlet lub włożyć patelnię do rozgrzanego piekarnika. Do omleta NIE jemy chleba.

 

5. Szparagi zielone z piekarnika

 Przyrządzanie: Odłamujemy twarde końcówki z umytych wcześniej szparagów. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy szparagi. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wkładamy do rozgrzanego na 200 C piekarnika i pieczemy przez 10-12 min. Całość posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką.Doskonałym dodatkiem do tego dania jest Jajko po wiedeńsku - wbijamy jajka do szklanki, gotujemy wodę z odrobiną soli i octu, następnie delikatnie wrzucamy jajka ze szklanki do wrzącej wody na 3-4 minuty, jajka wyciągamy cedzakiem.

 

6. Oatmeal czyli płatki owsiane ze świeżymi owocami

 Przyrządzanie: Do garnuszka wlewamy 350ml mleka, dodajemy 50g płatków owsianych, szczyptę soli i opcjonalnie łyżeczkę cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut CZĘSTO mieszając (owsianka ma tendencje do przywierania do dna). Do ciepłej owsianki dodajemy zimne owoce np. maliny, truskawki, winogrona lub banany.  

 

7. French toast

Przyrządzanie: Kromkę tostowego chleba maczamy w rozbełtanym jajku z odrobiną mleka. Masę doprawiamy również cynamonem i wanilią (trudno określić proporcje – do smaku). Tost pieczemy na grillu elektrycznym lub smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Danie doskonale komponuje się z poranną kawą (oczywiście bez cukru) oraz świeżymi owocami.

 

8. Frankfurterki

 Przyrządzanie:  Kiełbaski pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. NIE JEMY chleba! Zamiast tego polecamy sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych (z oliwą z oliwek i octem balsamicznym + sól i pieprz do smaku).

 

9. Jacked potatoes – Ziemniaki w mundurkach

 Może dla wielu z Państwa jest to dość egzotyczny pomysł jednak wielu mieszkańców U.S.A. nie wyobraża sobie śniadania pozbawionego ziemniaków... Oryginalny przepis zawiera duże ilości żółtego sera, majonezu lub masła- nasza wersja pozwoli Państwu cieszyć się tym daniem bez konsekwencji i wyrzutów sumienia.

 Przyrządzanie:  Umyte ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Następnie wkładamy do rozgrzanego do 180-200 C piekarnika na ok. godzinę (trzeba sprawdzać czy są miękkie). Gotowe ziemniaki przekrajamy i polewamy sosem.

 Sos:  Do 125ml jogurtu naturalnego wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru. Całość doprawiamy koperkiem.

 

10. Jajka na półtwardo

 Przyrządzanie:  Dwa jajka umieszczamy w osolonej wodzie. Wyciągamy 4min od zagotowania wody. Jajka będą miały ścięte białko i płynne żółtko podajemy z grillowanymi/ pieczonymi  połówkami pomidora skropionego oliwą (sól i pieprz do smaku ).

 

Obiady:

1. Chilli Con Carne

Przyrządzanie: Na patelnię wrzucamy cienko pokrojone ząbki czosnku (3-4) oraz całą posiekaną cebulkę – smażymy na oliwie z oliwek. Gdy cebulka i czosnek zmiękną dodajemy 500g mielonego mięsa wołowego/drobiowego. Mięso doprawiamy pieprzem cayenne/chilli, solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Po podsmażeniu dodajemy jedną całą pokrojoną w kostkę paprykę i 3 papryki pepperoni. Gdy papryka zmięknie dodajemy 2 szt. pomidorów z puszki, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dwa liście laurowe, i bazylię do smaku. Czekamy aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy kostkę rosołową (kruszymy) i szklankę wody. Ponownie redukujemy. Dodajemy puszkę czerwonej fasoli. Gdy fasola zmięknie dodajemy pół puszki kukurydzy. Gotujemy do momentu aż sos stanie się zawiesisty.

 WAŻNE: przepis na 6 osób – przypominamy o małych porcjach !

 

2. Skrzydełka BBQ –

składniki: 1kg skrzydełek, 4 łyżki oleju, 100ml miodu, 100 ketchupu, 1 łyżka sosu sojowego, 5 łyżek soku z cytryny, czosnek, sól, pieprz.

Przyrządzanie:  Skrzydełka obtaczamy w osolonym oleju. Następnie podpiekamy je na ruszcie ( 180 C ok. 12-16min ). Resztę składników mieszamy uzyskując sos, którym smarujemy skrzydełka tak aby te były nim dokładnie pokryte. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i pieczemy skrzydełka ok 20min co jakiś czas obracamy na drugą stronę i smarujemy sosem. Skrzydełka są gotowe gdy nabierają ładnego brązowego koloru.

 NIE JEMY Z ŻADNYMI DODATKAMI!!! - Ewentualnie lekka sałatka    KILOGRAM SKRZYDEŁEK TO PORCJA DLA 6 OSÓB !!!

 

3. Myszy na patyku   :-)

 Przyrządzanie:

Marynata: 1/2 szklanki oleju,1/2 słoiczka musztardy francuskiej,1/2 słoiczka musztardy rosyjskiej,paczka ziół prowansalskich, sól,pieprz.

Myszy: 4 podwójne piersi z kurczaka pokrojone w paski mieszamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na 24 godziny. Nadziewamy kurczaki na patyki szaszłykowe ( WAŻNE: warto wymoczyć patyczki w wodzie). Myszy grillujemy, co jakiś czas smarując na nowo marynatą.

 

4.Stek na rukoli

Przyrządzanie: Smarujemy stek (polędwica) odrobiną oleju i nacieramy czarnym i zielonym tłuczonym pieprzem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu ( trudno powiedzieć jak długo- zależy czy lubimy krwisty, medium czy wypieczony).Garść rukoli, kilka pomidorków koktajlowych z dodatkiem natki pietruszki wymieszać z octem balsamicznym i odrobiną oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Stek podajemy na sałatce.

 

5. Papryka nadziewana

Przyrządzanie: Gotujemy woreczek ryżu. Na patelni na małej ilości tłuszczu podsmażamy pieczarki ( ok. 20 dag), dodajemy ryż, doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką ( pikantną lub łagodną). Do oczyszczonych połówek papryki układamy farsz. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190 C w naczyniu żaroodpornym ( podlewamy wodą na ok. 1cm). Pieczemy ok 25 minut. Na gotową paprykę dodajemy płaską łyżeczkę śmietany i oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.

JEDNA PAPRYKA TO PORCJA DLA JEDNEJ OSOBY !

 

6. Halibut w pomarańczach z maślaną nutą

 Przyrządzanie: Dzwonka halibuta (1kg) solimy i pieprzymy. Ścieramy skórkę (tylko wierzchnią część) z 2 pomarańczy. Do osobnego naczynia wyciskamy sok z dwóch pomarańczy. Na patelni roztapiamy ok. 3 łyżeczek masła, gdy się rozpuści dodajemy sok z pomarańczy. Halibuta umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy sosem maślano-pomarańczowym. Na koniec posypujemy skórkami z pomarańczy. Całość pieczemy w temperaturze 160-180 C przez ok. 30 minut.

 UWAGA: JEDNO DZWONKO TO JEDNA PORCJA !

 

7. Chrupiący tatar z łososia

Przyrządzanie: plastry łososia kroimy na BARDZO drobne kawałeczki lub zwyczajnie mielimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekane ogórki  konserwowe, posiekaną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec trochę przyprawy maggi. Tatar podajemy na chrupkim pieczywie. Dekorujemy drobno posiekanym świeżym koperkiem.

 UWAGA: maggi jest słona tak więc uważamy na ilość soli.

 

8. Chicken Curry

 Przygotowanie: Dużą pierś kurczaka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 4 łyżki curry. Podsmażamy kurczaka. Dodajemy ok 150ml wody, 400ml mleka kokosowego, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki sosu sojowego. Gdy całość się zagotuje dodajemy: 6 pokrojonych dymek (kroimy w półcentymetrowe plasterki- tylko białą część warzywa oraz 200g pieczarek krojonych w ćwiartki lub drobniej. Gotujemy do momentu aż kurczak i pieczarki będą miękkie. Pieczarki możemy wcześniej podsmażyć. JEMY BEZ DODATKÓW !

 

9. Chicken Tikka Masala

Przygotowanie: W dowolnym naczyniu mieszamy ze sobą : 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki czosnku ( proszek lub świeży), 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę chilli lub pieprzu cayenne oraz 1 łyżeczkę kolendry. Jedna pokrojoną cebulę smażymy na oleju. Gdy się zezłoci dodajemy mieszankę przypraw. Mieszamy. Dodajemy jednego pokrojonego w kostkę pomidora oraz 1 łyżeczkę ulubionego ketchupu. Całość zalewamy ok 150ml wody. Gdy się zagotuje dodajemy dwie osolone, pokrojone piersi kurczaka. Gotujemy 12-15 minut. Jeśli kurczak jest już miękki dodajemy 1 jogurt naturalny(ok 200ml). Po pięciu minutach gotowania masala będzie gotowa. JEMY BEZ DODATKÓW !

 

10. Lazurowy łosoś na szpinaku

Przyrządzanie: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kilka zamrożonych kulek szpinaku (możemy użyć kilku garści świeżego). Gdy szpinak się podsmaży dodajemy do niego 50g błękitnego sera pleśniowego oraz łyżkę stołową śmietany. Solimy i pieprzymy do smaku. Na gotowe danie wykładamy 2 plasterki łososia wędzonego.

 

Kolacje:

1. Brokuły z solą i pieprzem

 Przyrządzanie: Brokuły dzielimy na połówki i umieszczamy na wyłożonej folią blasze. Skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy warzywa przez ok. 10 minut. Będą Państwo zaskoczeni jak dobre mogą być tak przygotowane warzywa !!! Jeśli już musimy jeść dodatki sugerujemy razowy tost.

 

2. Sałatka z arbuza

Przygotowanie: Arbuza kroimy w kostkę ( w zależności od preferencji usuwamy lub nie usuwamy pestek). Tak pokrojonego arbuza mieszamy z rukolą, 15dag sera feta oraz 1 łyżeczką uprażonych na suchej patelni orzeszków pinioli. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 1 łyżką soku z cytryny. Danie to można z powodzeniem jeść również na śniadanie i obiad.

 

3. Łosoś w sosie z kopru

 Przygotowanie: Na dwóch dużych liściach sałaty układamy plastry wędzonego łososia. Obieramy jednego całego pomidora i kroimy na plasterki lub paski, następnie układamy na talerzu. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą 2 łyżeczki śmietany i 1 łyżeczkę majonezu light, 3 łyżeczki świeżego koperku, zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Polewamy sosem łososia i pomidory. JEMY BEZ DODATKÓW.

 

4. Kurczak z brokułami w sosie czosnkowym

 Przygotowanie: Brokuły gotujemy al dente (na półtwardo). Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Do osobnego naczynia wrzucamy ugotowane brokuły, pół puszki odcedzonej czerwonej fasoli, pół puszki odcedzonej kukurydzy i zalewamy sosem (połowa małego jogurtu naturalnego, ok 4 ząbki wyciśnietego czosnku oraz dwie łyżki majonezu light). Dokładamy kurczaka i mieszamy. PORCJA DLA DWÓCH OSÓB.

 

5. Mafijna sałatka Ala Capone

Przygotowanie: Kroimy jedną mała kapustę pekińską i polewamy ją sosem z jogurtu naturalnego (125ml) ok. 4 ząbków czosnku i 2-3 łyżek majonezu light. Sos solimy i pieprzymy do smaku. Na polaną sosem kapustę układamy obok siebie kilka ćwiatrek pomidora, garść czerwonej fasoli z puszki, garść kukurydzy z puszki, czarne oliwki, garść świeżego ogórka pokrojonego w plasterki oraz garść czerwonej papryki skrojonej w paseczki. Po całości rozkładamy podwójną, grillowaną pierść z kurczaka pokrojoną w paski lub kostkę. W oryginale danie podawane jest ze smażonym bekonem i pieczywem czosnkowym. NIE JEMY DODATKÓW. Porcja na 2 osoby.

 

6. Kofty

 Przygotowanie: 500g mięsa wołowego mieszamy z 1 jajkiem, ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczką majeranku, 1 łyżeczką cząbru, 2 ząbki wyciśniętego czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Mięso powinno poleżeć w lodówce ok 10-15min. Następnie zwilżonymi rękami formujemy mięso na kształt kiełbasek (mocno, muszą być zwarte). Mięso nadziewamy na wilgotne patyczki do grillowania. Grillujemy ok. 10 min z obu stron.
Podajemy z sosem z gęstego jogurtu naturalnego z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku i dużą ilością suszonej lub świeżo posiekanej mięty. Z podanego przepisu powinno wyjść 8 szt. koft

 DWIE KOFTY to porcja na jedną osobę. Jako dodatek proponujemy świeże warzywa np. ogórek, paprykę czy pomidora.

 

7. Prosty kurczak w sosie sojowym

 Przygotowanie: Dwie piersi kurczaka oczyszczamy ( o ile istnieje taka potrzeba) z błonek i tłuszczu. Wkładamy kurczaka do miski i zalewamy 4 łyżkami oliwy z oliwek i 4 łyżkami sosu sojowego, dodajemy do smaku czosnku granulowanego lub wyciśniętego. Całość dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso. Mięso powinno odpocząć 10-15min. Smażymy na patelni BEZ tłuszczu lub grillujemy. Doskonałym dodatkiem będzie sałatka w sosie winegret.

 

8. Scallops

 W Polsce znane jako przegrzebki , w Stanach Zjednoczonych żadna szanująca się restauracja nie może się bez nich obejść.

 Przygotowanie: Przegrzebki nadziewamy na patyczki do grilla i skrapiamy obficie sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok 25 min. Na patelni przygotowujemy sos: rozgrzewamy 3 łyżki masła, dodajemy dwa ząbki startego na tarce czosnku oraz 1 łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki, dodajemy pieprz i sól do smaku- ostrożnie z solą !!! Przegrzebki grillujemy na porządnie nagrzanym grillu przez 2-3 minuty.
Gotowe danie polewamy sosem. Jedna porcja to cztery przegrzebki – przepis uwzględnia 8 sztuk.

 

9. Udka w szkarłatnym sosie czyli wariacja na temat sosu BBQ

Przygotowanie:

 Sos- Mieszamy w naczyniu: 1 szklankę ulubionego ketchupu, po 1 łyżce sosu sojowego, soku z cytryny i soku z pomarańczy, pół szklanki brązowego cukru lub dwie łyżki miodu, ½ łyżeczki musztardy, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, ½ łyżeczki cebuli w proszku, 1 ząbek czosnku startego na tarce. ZAMIAST sosu sojowego możemy również użyć sosu worcestershire lub maggi.

 Dowolną ilość udek z kurczaka bardzo dokładnie obtaczamy z sosie i odstawiamy do lodówki w szczelnie zamkniętym naczyniu na ok 8-12 godzin. Udka grillujemy lub pieczemy w piekarniku- ok 40min w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią w temperaturze ok. 190 C. Następnie ściągamy folię i ustawiamy temperaturę na 230 C ( piekarnik ma grzać tylko od góry ) i pieczemy ok 4-8 min.

 

10. Hell's salad – piekielna sałatka

 W wersji oryginalnej podawana z boczkiem, my proponujemy grillowanego lub wędzonego kurczaka.

 Przygotowanie: Smażymy 2 piersi kurczaka pokrojonego w paski lub kostkę na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli mamy gotowane lub wędzone mięso, podgrzewamy je na patelni na kropelce oliwy z oliwek. Gdy kurczak będzie usmażony/podgrzany dodajemy do niego ¾ szklanki ulubionego pikantnego ketchupu. Szatkujemy ok. 5 dużych liści kapusty pekińskiej, dodajemy po puszcze kukurydzy i czerwonej fasoli, jedną pokrojoną paprykę, doprawiamy kilkoma kroplami sosu tabasco (zielony lub czerwony w zależności od preferencji). Całość mieszamy. Porcja dla 3-4 osób. UWAGA: Danie świeżo przyrządzone jest znacznie ostrzejsze! Łagodnieje gdy się „przegryzie”. Zuchwałym proponujemy dosypanie szczypty pieprzu cayenne ...

 

Drodzy Państwo !

 Po raz kolejny przypominamy, że musimy zachować daleko idący umiar jeśli chodzi o wielkość porcji i co niemniej ważne: pijemy nie mniej niż 2 litry wody lub herbatek owocowych/ ziołowych dziennie.

 

Bardzo ważne jest też zwiększenie aktywności ruchowej- zapraszamy do naszej zakładki „Bądź Fit”.

 

Życzymy wytrwałości i sukcesów w pracy nad sylwetką !!!

 

Zespół DietNet.pl

 

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.